ANONİM ŞİRKETLERE BULUNDURULMASI ZORUNLU SÖZLEŞMELİ AVUKAT İLE İLGİLİ UYARI

Burdur Baro Başkanlığı tarafından 2019/14 sayı, 07.01.2020 tarih ve "Avukatlık Kanunu kapsamındaki Anonim Şirketlere bulundurulması zorunlu sözleşmeli Avukat ile ilgili uyarı yapılması hakkında" konulu Odamıza gelen yazısına istinaden;

1136 sayılı Avukatlık Kanunun 35/3 maddesi “ Türk Ticaret Kanununun 272’nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha Kazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükle bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar İdarî para cezası verilir.” hükmünü içermektedir.

Bu madde hükmü gereğince mağduriyet doğmaması için; kanun kapsamına giren üyemiz anonim şirketler ve  üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli avukat bulundurmaları, sözleşmesi olan şirketlerin, sözleşme ve avukat tarafından kesilen serbest meslek makbuzu onaylı örneklerini Burdur Baro Başkanlığı'na ulaştırması gerekmektedir.

Tüm üyelerimize saygıyla duyurulur.