Burdur’un başarılı iş adamları köşe yazımızın bugün konukları İsmet Acun A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Acun ve Başkan Yardımcısı Aykut Acun oldu.
İlimiz Bucak ilçesinde 1954 yılında Dünya’ya gelen İsmet Acun, ilkokulu burada tamamladıktan sonra 1966 yılında Burdur’a gelmiş ve abisi Mehmet Acun ile birlikte küçük bir kereste atölyesinde çalışmaya başladı. İşyerlerini büyütüp Acunlar Kerestecilik olarak 1980’li yıllarda Türkiye’nin ilk ihracat yapan firmaları arasına girmeyi başarmıştır. 1998 yılında şirketten ayrılıp İsmet Acun A.Ş. adı altında firmasını kurmuş ve halen Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte olan İsmet Acun, aynı zamanda Burdur, Isparta ve Antalya üyelerinin bulunduğu Batı Akdeniz Keresteci ve Ambalajcılar Derneği (BAKAD) kurucu başkanı olarak devam etmektedir.
AYKUT ACUN, BABASINDAN ALDIĞI TECRÜBELERİ İŞ HAYATINA EN İYİ ŞEKİLDE YANSITIYOR
İlimizde 1978 yılında Burdur’da dünyaya gelen İsmet Acun A. Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aykut Acun, Babası İsmet Acun’dan aldığı iş ahlakı ve tecrübesini iş hayatına en iyi şekilde yansıtıyor. Bugün işyerinde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Aykut Acun, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra Batı Akdeniz Keresteci ve Ambalajcılar Derneği (BAKAD) Denetim Kurulu üyeliği görevini başarılı bir şekilde yürütüyor.
ÜNİVERSİTE DİPLOMALI İŞ ADAMI
İlimizin Üniversite diplomalı iş adamları arasında yerini alan Aykut Acun, ilk, orta ve lise eğitimini Burdur’da lisans eğitimini ise Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde tamamladı. 2000 yılından itibaren İsmet Acun A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevini yürütmektedir.
HEM İSTAHDAM, HEM İHRACAT YAPIYOR, YILLIK 90 BİN METRE KÜP ORMAN EVVALİ İŞLENİYOR
Burdur’un gurur kaynağı haline gelen İsmet Acun A. Ş. bünyesinde 150 kişiye istihdam ederek Burdur ve Isparta’da bulunan fabrikalarda çalışan işçilerin hane ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. İsmet Acun A.Ş. hakkında bilgi veren Burdur genç başarılı iş adamı Aykut Acun; “Burdur’da 4 bin 500 metrekare kapalı, 8 bin metrekare açık, Isparta’da ise 6 bin metrekare kapalı, 9 bin metrekare açık alanda kurulu olup, 150 kişiye iş olanağı sağlamaktadır. Yapmış olduğumuz ürünlerin yüzde 30’u ihracata direkt olarak gönderilmekte ve ürünümüzün Türkiye’deki yüzde 50 pazar payına sahip en büyük ve en modern tesisidir. Türkiye’nin tüm orman işletmelerinden ahşap emsal tedarik edilmekte Akdeniz-Ege ve Batı Karadeniz ağırlıklı aylık ortalama 7 -8 bin metre küp, senelik ise 80 -90 bin metre küp malzeme işlenmektedir” dedi.
KURUMSAL YÖNETİM
Tüm paydaşları ile olan ilişkilerini, eşitlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri çerçevesinde kurumsal bir yönetime sahip olduğunu sözlerine ekleyen İsmet Acun A. Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aykut Acun, “Firmamız tamamen kurumsal olarak yönetilmekte ve iş bölümleri kişilere paylaştırılmış durumdadır. Bünyemizde 4 mühendis ve 4 tekniker imalatta çalışmaktadır. Bu sayede STK’lardaki görevlerimize de vakit ayırabilmekteyiz” dedi.
“BAŞARININ SIRRI; DÜRÜSTLÜK, ÇOK ÇALIŞMAK”
“Başarı sırrınız nedir?” sorumuzu yanıtlayan Aykut Acun; “Dürüstlük, çalışmak ve olmazsa olmaz; insan ve arkadaşlık ilişkileri” sözlerine yer verdi.
SEKTÖREL SORUNLARIN BAŞINDA……
Sektörel sorunlara ilişkin önemli tespitlerini paylaşan Aykut Acun; “En büyük sorun vasıflı eleman kalitesi ve merdiven altı çalışan firmalar. Bunun yanında sektörümüz ihracattan desteklenmemekte ve yurtdışında maalesef rakiplerimiz karşısında sıkıntılar yaşamaktayız” dedi.
“…….İŞLER KENDİLİĞİNDEN GELİŞİR ANCAK”
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi olarak ilimizin gelişmesi dair sorumuza yanıt veren Aykut Acun bey; “ En büyük sorun tabiki; nüfus. İnsanın olduğu yerde işler kendiliğinden gelişir ancak Antalya, Afyon ve Denizli gibi şehirlerin arasına sıkışmış durumdayız. Bu bizim için avantajları kadar dezavantajları olan bir durumdur. Ancak son zamanlarda özellikle mermer sanayi ve üniversitemizin gelişmesi ile ilimizin çok daha iyi yerlere geleceğini arzu etmekteyiz” ifadelerini kullandı.
AYKUT ACUN, “BURDUR BİR TÜRLÜ GÖÇ ALAN İLİN KONUMUNA GELEMEMİŞTİR. SİZE GÖRE BURDUR NEDEN GÖÇ VERİYOR. GÖÇ ALAN BİR İL OLMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR ?” sorumuza karşılık; “Öncelikle ilimiz maalesef bir cazibe merkezi değil. Yanı başımızda Antalya gibi bir il olması nüfusumuzun buraya kaymasına sebep olmakta ve eğitim düzeyimizin üst seviyede olması sebebi ile diğer illere eğitim için giden hemşehrilerimizin geriye gelmemesinden kaynaklıdır. Üniversitemiz bizim için bir nimet olup burayı sahiplenmeli ve daha da büyütmeliyiz. Birlikten güç doğar sözü ile tüm siyasi ve STK’lar bir olup kalkınma anlamında da Ankara’ya baskı yapıp yeni yatırım ve teşvikler ile ilimizi bir tık daha yukarıya taşımalıyız. İkinci OSB bölgemiz tamamlanmış ve firmalar yatırımlarına başlamıştır. Buda ilimizin gelişmesini ve dışarıdan gelecek yatırımcılar ile sıçrama yapacağını beklemekteyiz” yanıtını verdi.
BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU
Acun röportajını; “Bir olalım diri olalım yeter başarı kendiliğinden gelecektir” sözleri ile tamamladı. Birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. H. İbrahim KARA