Skip to main content

BAKA'dan Batı Akdeniz'e 20 Milyon

BAKA bilgilendirme toplantısında son başvuru, 'çantacı' uyarılarının yanı sıra, yeni dönemde toplam mali destek ve yerli malına +4 puan açıklamaları yapıldı.

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), 2011 Yılı Mali Destek Programları Bilgilendirme toplantıları başladı. Isparta'daki ilk toplantıda, proje hazırlayacaklara son başvuru süresi ile 'çantacı' diye tanımlanan proje hazırlayan firmalar konusunda uyarıda bulunuldu. BAKA, 3 alt başlıkta gerçekleştireceği mali destek (Doğrudan Finansman Desteği) programına başvuracak projelerin değerlendirmesinde; cari açıkta azalma amacıyla 'Yerli malı alımı öngören projelere de artı 4 puan vererek Türkiye'de bir ilke imza atıyor.

BAKA, 2010-2013 Bölge Planı'nda belirtilen temel amaç ve öncelikleri göz önünde bulundurarak, Isparta Teraspark'ta 2011 Yılı Çalışma Programı ve Bütçesi çerçevesinde, 2011 Mali Destek Programı kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıyı, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin gerçekleştirdi.

Genel Sekreter Engin, iş dünyasını bilgilendirmek amaçlı toplantıda, "Katkı sağlayacağımız miktar 20 milyon TL, yatırımcılarımızın katkılarıyla ekonomiye 40 milyon TL'lik katma değer kazandıracağız. Bunun katma değeri yapılan yatırımla hem istihdam hem de üretim açısından çok daha fazla olacaktır. 3 ayrı başlıkta çağrıya çıkıyoruz" dedi.

MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞLIKLARI
Alt başlıklardan ilkinin 'bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin; yenilikçi teknolojileri kullanımlarının desteklenmesi, katma değeri yüksek ürünler üretmeleri, markalaşmaları, pazarlama ağlarının geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası alanda rekabet güçlerinin artırılması hedeflenen 'Ar-Ge ve Yenilikçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı' olduğunu belirten Tuncay Engin, toplam kaynak tutarının 5.000.000-TL'lik kısmı kar amacı güden işletmelere, 2.500.000-TL'lik kısmı kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik projelerde kullandırılacağını; en az desteğin 40 bin TL ve en fazla desteğin de 400 bin TL olacağını kaydetti.

TARIMSAL SANAYİ DESTEĞİ
2011 Mali Destek Çağrısı'ndaki ikinci altbaşlığın ise; 'Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı' olduğunu ifade eden BAKA Genel Sekreteri Engin, "Tarım bölgemiz açısından asla vazgeçilmez. Eskiden Çukurova tarımın başkenti denilirken 2010 verilerine göre bu Antalya'ya geçti. Isparta'da meyvecilik ve kısmen hayvancılık, Burdur'da hayvancılık ile kısmen meyvecilik gelişti. Tarıma dayalı sanayi sektörlerine yönelik faaliyetlerinin desteklenmesi yoluyla rekabet gücü kazanmaları, yurtiçi/yurtdışı tanıtım ve pazarlamanın etkin kılınarak bölgenin istihdam gücünün artırılması hedefleniyor. Tahsis edilen toplam kaynak tutarı 6.250.000-TL'dir. Söz konusu kaynağın 4.500.000-TL'lik kısmı kar amacı güden işletmelere, 1.750.000 TL'lik kısmı kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik projelerde kullandırılacak. 30 bin TL- 300 bin TL limit var" diye konuştu.

TURİZM DESTEĞİ
Çağrıdaki üçüncü altbaşlığın da 'Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi Mali Destek Programı' olduğunu Antalya, Burdur ve Isparta için turizmin önemine dikkat çeken Tuncay Engin, "Bu program kapsamında alternatif turizm alanları ile turizmin 12 aya yayılması hedefleniyor. Desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 6.250.000-TL'dir. Söz konusu kaynağın 4.500.000-TL'lik kısmı özel sektör, 1.750.000 TL'lik kısmı kamu kurum ve kuruluşlara yönelik projelerde kullandırılacaktır. Desteklenecek limitler 30 bin TL ile 300 bin TL" dedi.

SON BAŞVURU VE ÇANTACI UYARISI
Teklif çağrısının son başvuru tarihinin kar amacı güden kurumlar için 27 Ocak 2012, kar amacı gütmeyen kurumlar için de 26 Ocak 2012 saat 17.00'ye kadar olduğunu ve sonra gelecek projelerin kabul edilmeyeceğine dikkat çeken BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, şu uyarıda bulundu:

"Çok önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bazı proje yapan firmalar BAKA ile aramız çok iyi projenizi çıkartırız hazırlayalım diye gelebilir. Hiçbir firma bizim için akredite edilmiş değildir. Çevrenize sorun, çantacı olarak tabir edilen firmalara paranızı kaptırmayın diyorum. Hayırlı olsun"

UYGULAMA YERİ VE SÜRESİ
Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter de, 2011 Mali Destek Çağrısı hakkında ayrıntılı sunum yaptı. Katılımcılara hangi projelerin kabul göreceğini ve dikkat etmeleri gereken noktalarla ilgili bilgiler veren Mesuter, projelerin uygulanma yeri ve süreleriyle ilgili olarak şu bilgiyi verdi:
"Azami proje süresi 8 aydır. Bu süre, sözleşmenin tüm taraflarca imzalandığı günden bir sonraki gün itibarıyla başlar. Projeler, Ajansın faaliyet gösterdiği TR61 Düzey 2 Bölgesi'nde (Antalya, Burdur, Isparta) gerçekleştirilmelidir. Ancak sergi, konferans, fuar ve benzeri etkinliklere katılım faaliyetleri; proje amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerekli olduğu durumlarda, bölge dışında gerçekleştirilebilir. Her halükarda proje temel faaliyetleri bölge içerisinde gerçekleştirilmelidir."

YERLİ MALI ARTI 4 PUAN
Maliyetlerin Uygunluğu, Destekten Karşılanabilecek Maliyetler, Uygun Olmayan Maliyetler, Program ile Hedeflenen Sektör ve Alanlar, Değerlendirme Süreci sonrasında sözleşmenin imzalanması aşamalarıyla ilgili bilgiler veren Mesuter, projelerin puanlaması sırasında önemli noktalara dikkat çekti. Değerlendirme yapılırken 'kurum/işletme'nin proje teklifinde bölgesel/ulusal üniversiteler ile ortaklık/(iştirakçi) öngörmesinin artı 5 puan, 'Uygulanan yöntem ve faaliyetler, çevreyle uyumlu üretim modellerini içermesi ve bu yolla çevresel sürdürülebilirliğini sağlamasının artı 4 puan getireceğini belirten Proje Yönetim Birim Başkanı Mesuter, ilgili ekipman alımlarında 20.000 TL'yi aşmayan kalemlerde yerli malı alımı öngörülmesinin de artı 4 puan getireceğine dikkat çekerek, "Yerli malı alımının artı 4 puan getirmesini Türkiye'de ilk kez BAKA uyguluyor. Bununla hedef cari açıkta azalmaya katkı sağlamak" diye konuştu.

Proje Yönetim Birimi çalışanlarının iletişim bilgilerini veren Sinan Mesuter, proje sahiplerinin her türlü sorularının cevaplandırılacağını, teknik desteğe hazır olduklarını ve proje hazırlama eğitimlerinin de başlayacağını sözlerine ekledi. Bilgilendirme toplantısı soru-cevap bölümüyle tamamlandı.

Mali Destek Bilgilendirme toplantıları, 20 Aralık'ta Antalya'da ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda saat 14.30'da, 23 Aralık'ta da Burdur'da MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu'nda gerçekleştirilecek.
Proje hazırlama eğitimleri ise, Antalya'da 22.12.2011'de, Burdur'da 26.12.2011'de ve Isparta'da 27.12.2011'de verilecek. İl merkezlerinin yanısıra ilçeler Burdur Bucak'ta 15.12.2011 ve Yeşilova'da 16.12.2011, Antalya Manavgat'ta 23.12.2011, Kaş'ta 26.12.2011, Kumluca'da 27.12.2011 ve Alanya'da 30.12.2011, Isparta-Yalvaç'ta 29.12.2011 ve Eğirdir'de de 30.12.2011 tarihlerinde proje hazırlama eğitimleri verilecek.

Yararlı Linkler

İletişim

0 248 234 62 05

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sosyal Medya

Adres: Yeni Mahalle Şehit Teğmen Halil DEMİRÖRS Cad. No: 2 Burdur Türkiye Telefon: +90 248 234 62 05 pbx Faks: +90 248 233 67 34
Bu site, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Bilgi İşlem Servisi tarafından hazırlanmaktadır. | Tüm hakları saklıdır. | © butso.org.tr | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.